Steun ons en help Nederland vooruit

Inhoud

Toerisme

Overzicht
Toerisme

Arnhem heeft met haar geweldige ligging tussen rivierengebied en Veluwe, haar bewogen geschiedenis en grote toeristische trekkers zoals Burgers’ Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum een enorm toeristisch potentieel. Dit moeten we veel beter benutten: door aanbod met elkaar te verbinden en bezoekers beter te informeren. Van Gelredome, via Meinerswijk, de binnenstad, Arnhem Centraal en Park Sonsbeek tot aan het oorlogserfgoed rondom vliegveld Deelen moeten toeristische trekpleisters aaneengeschakeld worden.

 

Binnenstad

 

De Arnhemse binnenstad – het ondernemende en culturele hart van Arnhem – heeft de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Het aanknopen bij de historie heeft de eigen identiteit van Arnhem bevestigd. De realisatie van de Jansbeek en het nieuwe informatiecentrum Slag om Arnhem zijn aanwinsten voor de stad.

 

Historie

 

Arnhem is een stad met een belangrijke historie. Tot ver over de grenzen kent men het verhaal van ‘a bridge too far’ gekoppeld aan operatie Market Garden, in de Tweede Wereldoorlog. Dit oorlogsverleden heeft wonden geslagen in de stad, maar biedt ook kansen voor de citymarketing van Arnhem als interessante toeristische bestemming. Niet alleen de binnenstad, maar ook de omgeving van Deelen is hierin van belang.

 

Regionaal samenwerken

 

We moeten ons inzetten om het toeristische potentieel van Arnhem in relatie met de regio te vergroten en beter te vermarkten. Door het aanbod te verbinden en beter te presenteren, kunnen we de verblijfsduur van toeristen in de stad verlengen en bezoekers verleiden tot een meerdaags verblijf.

 

D66 wil ...

 
 • Alle belangrijke entrees van de binnenstad aantrekkelijk inrichten, zoals bijvoorbeeld door het vergroenen van het Roermondsplein.
 • Een fonds voor het herstellen van de historische kenmerken van oude gevels in de binnenstad.
 • De verblijfskwaliteit in de binnenstad verbeteren door groen en water, bijvoorbeeld middels het realiseren van het noordelijke deel van de Jansbeek en het aantrekkelijk inrichten van het Gele Rijdersplein.
 • Park Sonsbeek en de binnenstad verbinden middels een aantrekkelijk groene route voor voetgangers en fietsers.
 • De Bridge to Liberation Experience als eigentijdse vorm van herdenken behouden en beter (inter)nationaal onder de aandacht brengen.
 • De samenwerking met de overige Airborne-gemeentes intensiveren.
 • Het unieke oorlogserfgoed rondom Deelen, zoals bunker Diogenes, beter benutten.
 • De Eusebiuskerk in 2019 volledig uit de steigers.
 • Rondom de 75ste herdenking van de Slag om Arnhem in 2019 een bijzonder, internationaal programma bieden aan de bezoekers van de stad.
 • Een hoogwaardige toeristische verbinding tussen Gelredome, Meinerswijk, Arnhem Centraal, Burgers’ Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum en Nationaal Park De Hoge Veluwe, bijvoorbeeld middels historische tram, trolley of kabelbaan.
 • De samenwerking met Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Kröller Müller Museum verbeteren.
 • Intensieve samenwerking binnen de provincie Gelderland en tussen Arnhem en Nijmegen, om samen het toeristische potentieel van de regio optimaal te vergroten en benutten.
 • Alle parken en landgoederen beter onder de aandacht van bezoekers brengen: naast Sonsbeek en Mariëndaal bijvoorbeeld ook Lingezegen en Meinerswijk.

Foto: Kraft Architecten Arnhem

D66 neemt uw privacy zeer serieus en zal informatie over u op een veilige manier verwerken en gebruiken.

Verkiezingsprogramma GR2018
Optimistisch Arnhem — D66 krijgt het voor elkaar