Steun ons en help Nederland vooruit
In 2030 heeft Eindhoven zich verder ontwikkeld tot een bedrijvige metropool. In onze high tech regio hebben we grote Europese – en wereldspelers, zien we diverse spin- offs die toonaangevend zijn op ontwikkel- en maakindustrie. De bedrijvigheid richt zich naast de top high tech sector in het bijzonder op maatschappelijke opgaven zoals gezondheid, voedselvoorziening, veiligheid, mobiliteit en energie.
Naast deze toonaangevers kent Eindhoven een breed palet aan MKB bedrijven. De bedrijven in Eindhoven behoren tot de koplopers op het gebied van circulaire economie. Voor kunst en cultuur bieden de Strijp complexen aan vele start-ups, zzp-ers en kunstenaars mogelijkheden tot netwerken en samenwerken. Het brede aanbod van bedrijvigheid is één van de redenen dat mensen zich graag in Eindhoven vestigen en zich er thuis voelen. Bedrijven vestigen zich en blijven graag in Eindhoven omdat het aanbod van goed opgeleid personeel aanwezig is. De medewerker voelt zich thuis in Eindhoven omdat naast het werk zelf de stad op het gebied van sport, cultuur, recreatie, bruisend verblijf een groot en veelzijdig aanbod heeft.
Winkelen heeft nieuwe vormen aangenomen. Shoppen doe je online en je gekochte spullen worden thuisbezorgd of je haalt ze op bij een verzamelpunt. Het fysieke winkelen in de binnenstad staat in het teken van ontmoeting, vakmanschap en beleving. In Eindhoven zijn winkels geconcentreerd in het centrum van de stad, Strijp-S en nabij Woensel XL.
De wijkcentra zijn getransformeerd naar multifunctionele knooppunten. Zo’n knooppunt kent onder andere afhaalpunten dagelijkse boodschappen, fysieke punten van internetwinkels, ontmoetingsplekken, nieuwe broedplaatsen, startups en cultuur. Winkelbevoorrading vindt op een wijze plaats waarbij de gast in het gebied geen overlast ondervindt en waarbij de winkelier gewoon zijn of haar bedrijf kan laten oreren.
Voor bedrijven is Eindhoven een ideale plek om zich te vestigen. De stad beschikt over excellente verbindingen; zowel binnen de stad, als tussen de stad en de omliggende regio. In de stad bepalen e-bikes en hoogfrequent openbaar vervoer het straatbeeld. De samenwerking tussen de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven is een vanzelfsprekende geworden in 2030. Door die samenwerking krijgen innovaties een kans om zich te bewijzen en te ontwikkelen tot volwaardige duurzame producten en diensten. Living Labs geven ruimte aan deze innovaties.
De regio biedt een aantrekkelijk woon- en leefmilieu voor kenniswerkers en goed opgeleide vakmensen. De unieke combinatie van hoogstedelijke allure en landelijkheid en rust biedt een veelzijdig aanbod van hoogstedelijke voorzieningen, recreatiemogelijkheden en woonlandschappen. Door de omvangrijke ondersteunende bedrijvigheid liggen er kansen voor iedereen in Eindhoven om zich te ontplooien, om mee te doen. Werklocaties zijn aantrekkelijk. Bedrijven kunnen zich eenvoudig vestigen.
Brainport excelleert in de technologische disciplines high tech systemen, materialen en data science. De private uitgaven aan R&D en het aantal patenten liggen al jaren internationaal op hoog niveau. Startups, MKB en multinationals maken optimaal gebruik van elkaar en werken nauw samen. Ze vormen een hecht netwerk. Hoogwaardig (wetenschappelijk) onderzoek bij bedrijven en instellingen in de Brainport-regio vindt in nauwe samenwerking plaats met de TU/e en andere onderwijsinstellingen. Startups zorgen voor dynamiek, werkgelegenheid en groei. Eindhoven biedt volop mogelijkheden voor startende bedrijfjes. Nederlandse en buitenlandse startups kiezen Eindhoven als vestigingsplaats.
Culturele bedrijvigheid treffen we aan op het gebied van industrial design, evenementen als DDW, GLOW, Ameezing Eindhoven, Eindhoven Culinair en de diverse festivals die onze stad rijk is. De culturele basisinstellingen zijn volop bezig met cultureel ondernemerschap.
Ondernemen binnen de culturele sector is de norm in 2030.
Circulariteit en duurzaamheid is heel normaal in 2030. Bedrijven bieden hun producten en diensten aan en staan stil bij de vraag waar hun grondstoffen vandaan komen, op welke wijze geproduceerd wordt, wat je met een product kunt doen bij het einde van de levensduur, hoe je omgaat met afvalstromen, of je biobased toepassingen kunt gebruiken. Al dit soort afwegingen zijn in Eindhoven gemeengoed. We hebben hierin een voorlopersfunctie. Dit is goed voor ons leefmilieu en goed voor onze economie. Duurzaamheid en circulariteit zijn de nieuwe verdienmodellen.
D66 neemt uw privacy zeer serieus en zal informatie over u op een veilige manier verwerken en gebruiken.